Po sukcesie pierwszej Restauracji „Przyjaciele Pizza&Food” w Warszawie, otworzyliśmy nowy lokal w Olsztynie. Przyjaciele Trattoria przy ulicy Kuhna 29 to najprawdziwsza włoska restauracja na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Tradycyjne receptury, świeże składniki to Nasz klucz do sukcesu.
Zapraszamy do posmakowania Italii w Polsce!
Przygotowywane codziennie ze świeżych i aromatycznych składników
Aromatyczna zupa z dyni na wiśniówce z dodatkiem imbiru i pomarańczy podawana z pestkami dyni
Przygotowany z pomidorów San Marzoano z dodatkiem oliwy z oliwek oraz świeżej bazylii
bulion rybno-warzywny podawany z krewetkami, owocami morza i grzanką
z dodatkiem oliwy z oliwek i świeżych przypraw
w sosie winno-maślanym (8 szt.)
Podana z oliwą truflową, bazylią i bruschettą
Z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią
Podawana z Focaccią, Spianata Piccante, Salame Napoli, Prosciutto di Parma, Camembert, kozi ser wędzony, Gorgonzola, oliwki z pestką, pomidory suszone, karczochy
Marynowana polędwica wołowa podana z oliwą z rozmarynem
Marynowany burak podany z przypiekanym kozim serem, gruszką i orzechami włoskimi
Przygotowywane na własnej mieszance sałat: świeża rukola, młody szpinak baby, sałata rzymska i inne
Podana z greckim serem feta, czarnymi oliwkami, świeżymi pomidorami koktajlowymi, plastrami ogórka, czerwonej cebuli i papryką w sosie zielonym vinaigrette
Podana z grillowaną piersią kurczaka, pomidorkami koktajlowymi, plastrami czerwonej cebuli, grzankami w sosie Cezar i Grana Padano D.O.P (tradycyjnie na rzymskiej sałacie)
Podana z grillowanymi krewetkami, pomidorkami koktajlowymi, plastrami czerwonej cebuli, grzankami w sosie Cezar i Grana Padano D.O.P (tradycyjnie na rzymskiej sałacie)
Podana z grillowaną piersią kurczaka, świeżym awokado, pomidorkami koktajlowymi, papryką i ogórkiem w sosie zielonym vinaigrette
Podana z wędzonym kozim serem z żurawiną, orzechami włoskimi i pestkami dyni w sosie zielonym vinaigrette
Podana z Prosciutto di Parma, pomidorkami koktajlowymi, kandyzowaną gruszką, pistacjami, serem gorgonzola z zielonym sosem vinaigrette
Podana z serem Halloumi, pomidorkami koktajlowymi, grillowanym ananasem, orzechami i sosem cytrynowo-imbirowym
Z kozim serem i miodem
Makaron spaghetti przygotowywany przez delikatne smażenie czosnku z dodatkiem suszonych czerwonych płatków chilli. Podany ze świeżą natką pietruszki i Grana Padano D.O.P.
Makaron tagliatelle przygotowywany przez duszenie sera Gorgonzola z młodymi liśćmi szpinaku w śmietanie i czosnku oraz Grana Padano D.O.P.
Makaron tagliatelle przygotowywany przez smażenie plastrów cukinii, pokrojonego czosnku, suszonych oraz koktajlowych pomidorów, pokrojonych pieczarek. Podany ze świeżą natką pietruszki
Makaron spaghetti przygotowywany przez smażenie drobno posiekanego boczku z czerwoną cebulą, następnie dodawana jest śmietana, a na końcu żółtko jajka. Podany ze świeżą natką pietruszki i Grana Padano D.O.P.
Makaron tagliatelle przygotowywany z grillowanym kurczakiem, papryką, pieczarkami oraz czerwoną cebulą, które na końcu duszone są w śmietanie. Podany ze świeżą natką pietruszki i Grana Padano D.O.P.
Makaron tagliatelle przygotowywany na bazie sosu śmietanowego z kalabryjską Spianata Piccante, cebulą, czosnkiem i natką pietruszki oraz Grana Padano D.O.P.
Makaron tagliatelle przygotowywany na bazie sosu śmietanowego z grillowanym kurczakiem, karczochami, świeżym czosnkiem. Podany ze świeżą natką pietruszki i Grana Padano D.O.P.
makaron spaghetti przygotowywany z anchois, kaparami, oliwkami, czosnkiem i cebulą w sosie z pomidorów San Marzano
Makaron spaghetti przygotowywany poprzez duszenie z mieszanką warzyw soff ritto oraz mielonego mięsa wołowego. Podany ze świeżą bazylią i Grana Padano D.O.P.
Makaron spaghetti nero przygotowywany poprzez duszenie na oliwie z oliwek krewetek z białym winem oraz natką pietruszki, czosnkiem oraz odrobiną płatków chilli
Makaron spaghetti nero przygotowywany z owocami morza, pomidorkami koktajlowymi, oliwą z oliwek ze świeżą natką pietruszki i Grana Padano D.O.P.
Makaron tagliatelle przygotowywany z polędwiczkami wieprzowymi, białą cebulą, cukinią, czosnkiem i suszonymi pomidorami oraz Grana Padano D.O.P.
Makaron tagliatelle przygotowywany na świeżych pomidorkach koktajlowych oraz pomidorach San Marzano. Podany ze świeżą natką pietruszki i Grana Padano D.O.P.
Przygotowywana w rozmiarze ok. 32 cm, na cienkim włoskim cieście, które charakteryzuje się tym, że jednocześnie jest chrupkie i rozpływa się w ustach
Pizze przygotowywane na bazie sosu z pomidorów San Marzano
Mozzarella, pomidory San Marzano, świeże przyprawy
Mozzarella, pomidory San Marzano, neapolitańska salami
mozzarella, pomidory San Marzano, włoska szynka gotowana
mozzarella, pomidory San Marzano, świeże pieczarki, włoska szynka gotowana
Mozzarella, pomidory San Marzano, włoska szynka gotowana, ananas
Mozzarella, pomidory San Marzano, cukinia, cebula, papryka, pieczarki
Mozzarella, pomidory San Marzano, grillowana pierś z kurczaka, ananas, kukurydza oraz curry
Mozzarella, pomidory San Marzano, Spianata Piccante, papryczki jalapeno, rukola
Mozzarella, pomidory San Marzano, Prosciutto di Parma, pomidorki koktajlowe, rukola, Grana Padano D.O.P.
mozzarella, pomidory San Marzano, Spianata Piccante, Gorgonzola, młode liście szpinaku
Mozzarella, pomidory San Marzano, tuńczyk, oliwki, rukola, cebula
Mozzarella, pomidory San Marzano, bakłażan, cukinia, papryka, zielone pesto
Mozzarella, pomidory San Marzano, krewetki, pomidorki koktajlowe, bazylia
Mozzarella, pomidory San Marzano, suszone pomidory, Spianata Piccante, kapary, szpinak baby
Mozzarella, pomidory San Marzano, owoce morza, cytryna, oliwa czosnkowa, Grana Padano D.O.P.
Mozzarella, pomidory San Marzano, pomidory suszone, zielone szparagi, ser burrata, rukola
Pizze przygotowywane na bazie sosu śmietanowego
Mozzarella, sos śmietanowy, Gorgonzola, Peccorino, Capri
Mozzarella, śmietana, boczek wędzony, cebula czerwona, jajko, Grana Padano D.O.P., natka pietruszki
Mozzarella, śmietana, włoska kiełbasa salsicia, boczek wędzony, cebula
Mozzarella, śmietana, Gorgonzola, gruszka kandyzowana, orzechy włoskie
Ser kozi, biały sos, gruszka kandyzowana, rukola, miód
ser kozi, biały sos, kiełbasa kalabryjska Spianata Piccante, gruszka kandyzowana, rukola, miód
Pomidory San Marzano, świeży czosnek i bazylia
Ser kokosowy, pomidory San Marzano oraz *do trzech dowolnych składników
Mozzarella, pesto bazyliowe, oliwki, pomidory koktajlowe, kapary i szpinak baby
(Pizza w kształcie dużego pieroga) mozzarella, pomidory San Marzano oraz *do pięciu dowolnych składników
*każdy dodatkowy składnik płatny osobno
Dodatki: Warzywa – 7 zł Wędlina, mięso, ser – 10 zł Podwójna mozarella – 15 zł
Podany z frytkami z batata, kolbą kukurydzy i grillowanymi warzywami
Podane z sosem kurkowym, gnocchi i czerwoną kapustą
Pieczony sandacz na warzywach podany z tymiankiem na białym winie
W sosie winno-maślanym
Z sosem mango i sosem Cesar
Z puree z kalafiora i gorgonzoli podany z salsą z awokado
Przygotowywany z pomidorów San Marzano z dodatkiem oliwy z oliwek oraz świeżej bazylii
Przygotowywane na świeżych pomidorkach koktajlowych oraz pomidorach San Marzano z dodatkiem oliwy z oliwek oraz świeżej bazylii
Przygotowywane poprzez duszenie z mieszanką warzyw soff ritto oraz mielonego mięsa wołowego. Podane ze świeżą natką pietruszki
Z kremem z białej czekolady i sezonowymi owocami
Zapiekany deser przygotowywany ze śmietanki, żółtek, zwieńczony warstwą karmelizowanego cukru
Złożony z warstwy biszkoptów nasączonych kawą espresso, kremu z serka mascarpone, żółtek jaj i cukru
Mrożone maliny w białej czekoladzie z odrobiną startej skórki pomarańczy
Z gałką lodów śmietankowych
Zapytaj kelnera co dziś upiekliśmy
Poza deserami oferowanymi w menu codziennie przygotowujemy inne propozycje, które przedstawi kelner.
200 ml
200 ml
(różne smaki) 500 ml
200 ml
lemon / peach / green 200 ml
pomarańczowy / jabłkowy / czarna porzeczka 200 ml
woda gazowana 300 ml / woda niegazowana 350 ml
1000 ml podana z cytryną i świeżą miętą
(czarna, earl gray, pomarańczowa, hibiskus, zielona, jaśminowa, miętowa) 400 ml
przygotowywana z pomarańczą, imbirem, goździkami, przyprawami korzennymi, miodem i sokiem malinowym 350 ml / 1000 ml
z syropem karmelowym 400 ml
40 ml
80 ml
60 ml
(czarna lub biała) 150 ml
300 ml
300 ml
500 ml
500 ml
330 ml
400 ml
500 ml
300 ml/500 ml
300 ml/500 ml
500 ml
500 ml
330 ml
500 ml
500 ml
* Ceny za 40 ml alkoholu